Életünk az állatok!

Macskabagoly

Eurázsia erdeinek legnagyobb részén elterjedt, az Egyesült Királyságtól a Koreai-félszigetig, délre Iránig és a Himalájáig megtalálható. Magyarország egész területén előfordul.

A lombhullató és a vegyes erdőket kedveli, de néha az öreg fenyves erdőkben is megtalálható. Kedveli a temetőket, parkokat, kerteket, néha bemerészkednek városokba is.

Tömzsi testfelépítésű, közepes méretű, melynek hosszúsága 37-39cm, szárnyfesztávolsága 81-96cm, tömege 360-650gramm. A tojó nagyobb, mint a hím. Nagy kerek fejéről hiányoznak a tollfülek, pofalemezek, amely körülveszi a sötétbarna szemeket, feje nagyjából lapos, egyenes. Két színváltozata van, az egyiknek a felső része vörösesbarna, a másiknak szürkés. Mindkét színváltozatnál a testük alsó része fehéres, barna csíkokkal vagy sávokkal. A fajra a nemi kétalakúság jellemző: a tojó sokkal nagyobb a hímnél, 5%-kal hosszabbak és több, mint 25%-kal nehezebbek. Röptükre a hosszú siklórepülés jellemző, hosszú szárnycsapásokkal. Az összes eurázsiai bagoly közül, ők repülnek a legmagasabban. Szárnya kerek és széles, röpte nehézkes és lassú, nesztelen. A hímek huhogó hangot hallatnak, míg a tojók nyávogó hangon kuvikolnak.

Kifejezetten éjjeli madár, de a költési időszakban nappal is vadászik. Zsákmánya legtöbbször denevér, egér, cickány, fiatal nyúl. A zsákmányát egészben nyeli le, a megemészthetetlen részeket, mint például a toll, csont, szőrzet, karom köpet formájában öklendezi vissza. Látása és kifejezetten jó hallása segíti hangtalan vadászatában. Más baglyokhoz hasonlóan két fülnyílásának elhelyezkedése eltér egymástól.

Monogám faj, a párok életük végéig kitartanak egymás mellett. Rendszeresen fészkelő, nem költöző, állandó madár. Már egy éves korban párba állnak, de júliustól októberig egyedül élnek. Fészekrakáshoz előnyben részesíti a lombos öreg fákat. A költési időszakban, márciustól má-jusig agresszívan védik területüket, mindketten részt vesznek a fiókák nevelésében. 2-5db fehér tojást raknak, melyeken 28-30 napig ül. A fiókák 39 naposan elhagyják fészküket, de még szüleik nevelik 2-3 hónapig.

A macskabagoly általában 5 évig él, ami fogságban ennél jóval több is lehet.

Macskabagoly

(Strix aluco)

Elterjedés:

Testtömeg:

Testhossz:

Szárnyfesztávolság:

“Egy kis gyémánt szelence itt Pest megyében ez az állatpark! A kisvasút szenzációs! Az új ajándék bolt pedig nem gagyi dolgokkal van telepakolva!”

K. István

“Családunk rendszeresen látogatja a Vadasparkot. A kicsiket el sem lehet mozdítani az őzikéktől. Imádják őket etetni és simizni! ”

Nagy család

“Nagyon tetszik, hogy az állatok ilyen közel vannak. Szinte mindegyiket meg lehet simogatni és kézből etetni. Alig várom, hogy újra meglátogassam őket!”

Sz. Melinda

Merre tovább?

Családi vadasparkunk és Vadmentő Központunk folyamatosan fejlődik, és új jövevényeket fogad. Célunk, hogy a mentett állatok otthonra találjanak nálunk és a sebesült, beteg egyedeket rehabilitáció után, minél hamarabb vissza tudjuk engedni a saját környezetükbe.

Az állatok és a családok szolgálatában

Célunk, hogy a családok és a gyermekek közelebb kerüljenek a természethez, még jobban megszeressék az állat- és növényvilágot, hogy a jövőben egy fenntartható bolygót alakítsunk ki!