Életünk az állatok!

Kuvik

Európában, Ázsiában és Észak-Afrika területén igen elterjedt madárfaj. De betelepítették Új-Zélandra és az Egyesült Királyságba is.

Tömzsi, nagy fejű, hosszú lábú, barnásszürke tollazatú, melyben fehér pöttyök és csíkok helyezkednek el. Testének alsóbb részei világosabbak, melyet sötétbarna csíkok és pöttyök tarkítanak. A fiatal egyedek halványabbak és nem található meg fejükön a felnőttek tollazatára jellemző fejük tetején lévő fehér pettyek. Kistestű bagolyfajta, vaskos testalkatú, farka rövid. Testhossza 21-23cm, szárnyfesztávolsága 54-58cm, tömege 140-285gramm. Homloki része, fejének teteje ellaposodott, ez kicsit mogorva kinézetet kölcsönöz a madárnak. Szemei sárgák.

Nem költöző madár, a nyílt térségeket részesíti előnyben. Ezek pl az erdősávok, erdőségek szélei, parkok, kertek, gyümölcsösök. De előfordul fátlan vidékeken is, homokdűnék, romok közelében, bemerészkedik a falvakba is, időnként a külvárosi területekre is.

Táplálékát kisebb méretű gerincesek, kisemlősök, rovarok alkotják. A rovarokat az alkonyati órákban kapja el, kisemlősökre besötétedés után vadászik. Rendszerint egy magaslati pontról figyeli a terepet, majd áldozatát a földön ejti el. Szokott raktározni üregekben és egyéb rejtekhelyeken.

Monogám madár, a párjával marad élete végéig. Területéhez hű, a hím védelmezi a betolakodóktól. A kuvik nem épít magának fészket. Fészkelőhelyét élőhelyének körülményei alapján választja, így találkozhatunk fészkével üregben, fák odvaiban, sziklák rései között, falakon, régi épületekben. A fészekalj 3-5 tojásból áll, melyen a tojó 28-29napig kotlik. Eleinte csak a tojó eteti őket, majd a hím is beszáll a család táplálásába. A fiókák 7 hét után hagyják el a fészket, bár kell még nekik 1-2hét ezután míg megtanulnak repülni. A kirepülő fiókák messze költöznek szüleiktől. Évente egyszer költ.

Magyarországon rendszeresen fészkel. Állandó, nem vonuló madarunk. A Természetvédelmi Világszövetség állományát stabilnak tartja, így nem tartozik a fenyegetett fajok közé.

Élettartama 10-15 év közé tehető.

Kuvik

(Athene noctua)

Testtömeg:

Testhossz:

Szárnyfesztávolság:

“Egy kis gyémánt szelence itt Pest megyében ez az állatpark! A kisvasút szenzációs! Az új ajándék bolt pedig nem gagyi dolgokkal van telepakolva!”

K. István

“Családunk rendszeresen látogatja a Vadasparkot. A kicsiket el sem lehet mozdítani az őzikéktől. Imádják őket etetni és simizni! ”

Nagy család

“Nagyon tetszik, hogy az állatok ilyen közel vannak. Szinte mindegyiket meg lehet simogatni és kézből etetni. Alig várom, hogy újra meglátogassam őket!”

Sz. Melinda

Merre tovább?

Családi vadasparkunk és Vadmentő Központunk folyamatosan fejlődik, és új jövevényeket fogad. Célunk, hogy a mentett állatok otthonra találjanak nálunk és a sebesült, beteg egyedeket rehabilitáció után, minél hamarabb vissza tudjuk engedni a saját környezetükbe.

Az állatok és a családok szolgálatában

Célunk, hogy a családok és a gyermekek közelebb kerüljenek a természethez, még jobban megszeressék az állat- és növényvilágot, hogy a jövőben egy fenntartható bolygót alakítsunk ki!

LÉPJ KAPCSOLATBA VELÜNK!