Életünk az állatok!

Fehér gólya

Szinte egész Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában elterjedt. Leginkább a nyílt füves területeket, mezőket, sekély vizeket keresi fel. A magas füves területet és az erdőt kerüli.

Testhossza 100-115cm, magassága 110-125cm, szárnyfesztávolsága 155-165 cm, tömege 2,2-4,5kg. Testének nagy része fehér vagy piszkosfehér, szárnyvégei feketék, csőre és lába piros. Csőre, nyaka, lába hosszú. Csőrük hossza 14-17 cm. Szemeit fekete bőr övezi. Jellegzetes hangjuk a kelepelés, amit csőrük nyitogatásával érnek el.

Nappal, nyílt területeken keresi élelmét, mezőkön, földeken, folyók partján, vizeken. Kisebb állatokra, békára, rákra, kígyóra, rovarra, rágcsálóra, ebihalra vadászik.

A gólya vándormadár, szeptember közepén indulnak útnak, majd március végén érkeznek meg újra. Társas madarak, így együtt is vadásznak. A nem költő madarak 50-60 fős csoportban vannak, míg vonuláskor akár több ezren is összeállnak.

3-5éves korukra vállnak ivaréretté. A párok egy költésre állnak csak össze. Hatalmas fészkeikben 4-6 tojáson, 33-34 napig kotlanak felváltva. Majd a fiókák a 9. héten hagyják el fészküket, hogy onnantól kezdve maguk szerezzenek táplálékot. Színezetük még eltér a szülőkétől, csőrük és lábuk fekete, fekete tollaik még barnásak, eredeti szinüket 2 éves korukra érik el.

Hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000ft.

Élettartama 16-24 év.

Fehér gólya

( Ciconia ciconia )

Testtömeg:

Testhossz:

Szárnyfesztávolság:

“Egy kis gyémánt szelence itt Pest megyében ez az állatpark! A kisvasút szenzációs! Az új ajándék bolt pedig nem gagyi dolgokkal van telepakolva!”

K. István

“Családunk rendszeresen látogatja a Vadasparkot. A kicsiket el sem lehet mozdítani az őzikéktől. Imádják őket etetni és simizni! ”

Nagy család

“Nagyon tetszik, hogy az állatok ilyen közel vannak. Szinte mindegyiket meg lehet simogatni és kézből etetni. Alig várom, hogy újra meglátogassam őket!”

Sz. Melinda

Merre tovább?

Családi vadasparkunk és Vadmentő Központunk folyamatosan fejlődik, és új jövevényeket fogad. Célunk, hogy a mentett állatok otthonra találjanak nálunk és a sebesült, beteg egyedeket rehabilitáció után, minél hamarabb vissza tudjuk engedni a saját környezetükbe.

Az állatok és a családok szolgálatában

Célunk, hogy a családok és a gyermekek közelebb kerüljenek a természethez, még jobban megszeressék az állat- és növényvilágot, hogy a jövőben egy fenntartható bolygót alakítsunk ki!