Életünk az állatok!

Erdei fülesbagoly

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költ. Hazánkban rendszeresen fészkel, nem vonul.

Közepes nagyságú bagoly, testhossza 35-40 cm, szárnyfesztávolsága 90-100 cm, testtömege 220-435g közötti. Jól látható tollfülekkel és nagy, narancsvörös szemekkel rendelkezik. A hím, a tojó és a fiatalok hasonló színezetűek.

Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket. A kis erdőfoltokat, a folyók ártereit, a parkokat, öreg temetőket kedveli. Ragadozó madár, rágcsálókra vadászik nyílt területeken. Kedvence a mezei pocok, köpetei ezek koponyáival vannak tele. Madarak is el-fog, főleg verebeket. Leső-helyről csap le zsákmányára, de éjszaka hallás után is vadászik. Horgas, éles és hegyes csőre kiváló fegyver, ezzel üti agyon a lábával meg-fogott áldozatát. A táplálék megkeresésében hallása és látása segíti. A telet gyakran a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészeli át.

Fészket nem épít, helyette főleg az elhagyott varjúfészkeket használja. A hím jelöli ki a területet, de az alkalmas fészket a tojó választja ki. A költési időszak áprilistól májusig tart, fészekalja 4-6 tojásból áll. 27-28 napig kotlik, eddig a hím hordja neki az eleséget. Fiókái fészeklakók. A fiókák szeme 5–7 nap után nyílik ki. A fészket 3 hetesen, még röpképességük elérése előtt elhagyják, és a környékbeli fák koronájában ugrándozva szét-szóródnak. Egy hónapos koruk után tanulnak meg repülni, ami után szüleik egy ideig még etetik őket.

Szigorúan védett faj, eszmei értéke 50.000ft.

Élettartamuk 25-30év.

Erdei fülesbagoly

( Asio otus )

Testtömeg:

Testhossz:

Szárnyfesztávolság:

“Egy kis gyémánt szelence itt Pest megyében ez az állatpark! A kisvasút szenzációs! Az új ajándék bolt pedig nem gagyi dolgokkal van telepakolva!”

K. István

“Családunk rendszeresen látogatja a Vadasparkot. A kicsiket el sem lehet mozdítani az őzikéktől. Imádják őket etetni és simizni! ”

Nagy család

“Nagyon tetszik, hogy az állatok ilyen közel vannak. Szinte mindegyiket meg lehet simogatni és kézből etetni. Alig várom, hogy újra meglátogassam őket!”

Sz. Melinda

Merre tovább?

Családi vadasparkunk és Vadmentő Központunk folyamatosan fejlődik, és új jövevényeket fogad. Célunk, hogy a mentett állatok otthonra találjanak nálunk és a sebesült, beteg egyedeket rehabilitáció után, minél hamarabb vissza tudjuk engedni a saját környezetükbe.

Az állatok és a családok szolgálatában

Célunk, hogy a családok és a gyermekek közelebb kerüljenek a természethez, még jobban megszeressék az állat- és növényvilágot, hogy a jövőben egy fenntartható bolygót alakítsunk ki!