Életünk az állatok!

Emu

Ausztrália hivatalos madara, az ország címerében a vörös kenguruval együtt tartják a pajzsot. Szinte egész Ausztráliában elterjedt.

A világ második legnagyobb madara. Magassága 150-190cm, súlya 30-60kg. A tojók kicsivel nagyobbak és sötétebbek, mint a hímek. A három ujjban végződő erős lába-inak és medence izmainak köszönhetően 50km/h-val is tud futni. Csüdjük szarupikkelyekkel borított. Lapos szegycsontjuk miatt röpképtelen madarak, szárnyuk csonk, kb 20cm hosszú. Hosszú szürkésbarna, durva lefelé logó tollazata van. A nyakuk felső része csupasz, alja részén gyér a tollazata. Fejük egy része világoskék.

Kiváló futómadár, nagy távolságokat képes megtenni fáradhatatlanul. Emellett kiváló úszó is. Nappali madár, de hajnali és kora esti órákban a legaktívabb. Növényeket, füvet, gyümölcsöt, hernyókat és szöcskét eszik. A táplálék megőrléséhez 40-50 gr-os köveket nyelnek le. Napjában egyszer isznak, több napig is kibírják víz nélkül. Nagy zsírtartalékot képesek felalmozni az ínséges időkre.

Többnyire magányosan, esetleg párban élnek. A párzási és költési időszakon kívül nem foglal területet, táplálékot keresgélve vándorolnak. A párzás május-júniusra esik, a tojó doboló hangjával hívja a hímet, aki a fészket rakja. Átlagosan 8-10 sötétzöld tojást raknak, ami 13 cm hosszú és 700-900 gr. A költés csak a hím feladata, a tojó ilyen-kor el is hagyhatja párját. A hím ebben az időszakban nem táplálkozik, a harmatból iszik és folyamatosan forgatja a tojásokat. Majd 8 hét után kelnek ki a csíkos fiókák. Pár óra múlva már lábra állnak és 1 hetesen el is hagyják a fészket. Apjuk 5-18 hónapig neveli őket, agresszívan védelmezi fiókáit. 2-3 éves korukra válnak ivaréretté.

Élettartamuk: 20-30 év.

Emu

( Dromaius novaehollandiae )

Elterjedés:

Testtömeg:

Testhossz:

Marmagasság:

“Egy kis gyémánt szelence itt Pest megyében ez az állatpark! A kisvasút szenzációs! Az új ajándék bolt pedig nem gagyi dolgokkal van telepakolva!”

K. István

“Családunk rendszeresen látogatja a Vadasparkot. A kicsiket el sem lehet mozdítani az őzikéktől. Imádják őket etetni és simizni! ”

Nagy család

“Nagyon tetszik, hogy az állatok ilyen közel vannak. Szinte mindegyiket meg lehet simogatni és kézből etetni. Alig várom, hogy újra meglátogassam őket!”

Sz. Melinda

Merre tovább?

Családi vadasparkunk és Vadmentő Központunk folyamatosan fejlődik, és új jövevényeket fogad. Célunk, hogy a mentett állatok otthonra találjanak nálunk és a sebesült, beteg egyedeket rehabilitáció után, minél hamarabb vissza tudjuk engedni a saját környezetükbe.

Az állatok és a családok szolgálatában

Célunk, hogy a családok és a gyermekek közelebb kerüljenek a természethez, még jobban megszeressék az állat- és növényvilágot, hogy a jövőben egy fenntartható bolygót alakítsunk ki!