Életünk az állatok!

Egerészölyv

Európában és Ázsiában szép számmal előforduló raga-dozó madár. Közép-Európában a család leggyakoribb faja.

Testhossza 50-57cm, hosszú szárnyfesztávolsága 110-130cm. Testtömege a hímeké 800g, a tojóké 990g. Nehéz, közepes vagy nagy termetű, széles szárnyú és rövid farkú madár. A tojó nagyobb és testesebb a hímnél. Színe változó, a sötétbarnától egészen a majd-nem fehérig terjed. Csőre fekete, a töve világos, bőre sárga. Igen beszédes madár, nyávogásszerű kiáltását sokszor repülés közben hallatja, de más a hangja költési időben, más ha veszélyben érzi magát és a fiókák kiáltása is eltér a felnőttekétől.

Nyílt vidékeken, mezőkön, legelőkön, vizenyős területeken vadászik és a közeli erdőkben fészkel. Ritkán található 1000m-nél magasabban. Gyenge lábával és rövid karmaival csak kis állatokra tud vadászni. Inkább pockokat, egereket fog, de elkapja a gyíkot, kígyót, kisebb madarakat is, inkább fiókákat. De fogyaszthat békát, férget, rovarokat, halat és akár dögöt is. Még az utakon is keresgél elütött állatok után.

2-3 évesen válnak ivaréretté és a pár együtt is maradhat egész életükben. Többnyire április végén rakja le tojásait és rögtön el is kezd kotlani. 2-5 tojást rak, melyek 5-6 cm-esek és 50-60grammosak. 33napig ül rajtuk. A tojó kotlik, a hím gondoskodik róla. A fiókák kb 40 nap után , általában júniusban kirepülnek, augusztusig együtt marad a család, majd elválnak a fiatalok a szülőktől.

Állandó, védett madarunk, eszmei értéke 25.000ft.

Élettartamuk akár 26év is lehet.

A nálunk található példányok mentett, sérült egyedek.

Egerészölyv

( Buteo buteo )

Elterjedés:

Testtömeg:

Testhossz:

Szárnyfesztávolság:

“Egy kis gyémánt szelence itt Pest megyében ez az állatpark! A kisvasút szenzációs! Az új ajándék bolt pedig nem gagyi dolgokkal van telepakolva!”

K. István

“Családunk rendszeresen látogatja a Vadasparkot. A kicsiket el sem lehet mozdítani az őzikéktől. Imádják őket etetni és simizni! ”

Nagy család

“Nagyon tetszik, hogy az állatok ilyen közel vannak. Szinte mindegyiket meg lehet simogatni és kézből etetni. Alig várom, hogy újra meglátogassam őket!”

Sz. Melinda

Merre tovább?

Családi vadasparkunk és Vadmentő Központunk folyamatosan fejlődik, és új jövevényeket fogad. Célunk, hogy a mentett állatok otthonra találjanak nálunk és a sebesült, beteg egyedeket rehabilitáció után, minél hamarabb vissza tudjuk engedni a saját környezetükbe.

Az állatok és a családok szolgálatában

Célunk, hogy a családok és a gyermekek közelebb kerüljenek a természethez, még jobban megszeressék az állat- és növényvilágot, hogy a jövőben egy fenntartható bolygót alakítsunk ki!