Életünk az állatok!

Arakanga

Élőhelye a Mexikótól Közép-Amerikán át Kolumbiáig, valamint Perun és Bolíviáig terjed.

Jobbára síkvidéki esőerdők és szavannák lakója. Kisebb nagyobb csapatokban élnek. Különböző magvakkal és gyümölcsökkel, diófélékkel táplálkoznak. Hatalmas csőrük könnyedén birkózik meg a legkeményebb magok héjával is.

A legnagyobb testű papagájok közé tartozik. Súlya 1kg. Hossza 82-90cm, alapszíne skarlátvörös, hátának alsó része és farkcsíkja világoskék. Pofa foltja krémfehér, rajta egészen kicsi szőrszerű, vörös színű dísztollacskák vannak. Vállán sárga öv húzódik. Szárnya 40cm hosszú, középső és nagy szárnyfedő tollai aranysárgák, zöld csúcsi résszel. Az evezők külső zászlói kékek, az alsó felületek és az alsó szárnyfedők vörösek. A farkfedő tollazata világoskék, farka 51cm hosszú, felső felülete skarlátvörös, keskeny, kék csúccsal, alsó felülete vörös. Jellegzetességei a szárny, a farcsík és a faroktő ultramarinkék tollai.

Hangerejük pedig szó szerint egetverő, ha rikácsol nem lehet velük egy légtérben megmaradni.

Ivarérettségüket 3-4 éves korukra érik el, de néha akár 6-7 éves korukig kell várni az első költésükig. Érdekes, de a vadon élő zöldszárnyú arák nem költenek minden évben. Egy életre választanak párt maguknak. Tavasszal költi ki 2-3 tojását, amin a tojó 26-28 napig kotlik. A fiókák szeme két hetesen nyílik ki, a fiatalok kirepülési ideje 90nap, de ezután akár 2 évig is a szülők közelében maradnak. Serdülőkorban nagyon szeretnek birkózni egymással, játszani, mászkálni. Folyamatos motivációra, játék lehetőségekre és rágcsálni valóra van szükségük. Az unatkozó arák tolltépőssé vállhatnak és nagyon sokat kiabálnak. Meg tudják különböztetni a jobb és bal oldalt és a logikai feladatokat embert is megszégyenítő gyorsasággal oldják meg.

Az arák a papagájtartás csúcsát jelentik. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ilyen madarat tartsanak otthonukban. Igen költséges, és nagy helyigénnyel és törődéssel jár. Mindegyik ara faj CITES védelem alatt áll, így minden ami velük történik ( szaporulat, elhullás, kereskedés ) bejelentés köteles.

Megfelelő gondoskodás mellett élettartamuk 40-50 év, de jó körülmények között akár a 70 évet is megélik, vagy még annál is többet.

Arakanga

( Ara Macao )

Elterjedés:

Testtömeg:

Testhossz:

Szárnyfesztávolság:

“Egy kis gyémánt szelence itt Pest megyében ez az állatpark! A kisvasút szenzációs! Az új ajándék bolt pedig nem gagyi dolgokkal van telepakolva!”

K. István

“Családunk rendszeresen látogatja a Vadasparkot. A kicsiket el sem lehet mozdítani az őzikéktől. Imádják őket etetni és simizni! ”

Nagy család

“Nagyon tetszik, hogy az állatok ilyen közel vannak. Szinte mindegyiket meg lehet simogatni és kézből etetni. Alig várom, hogy újra meglátogassam őket!”

Sz. Melinda

Merre tovább?

Családi vadasparkunk és Vadmentő Központunk folyamatosan fejlődik, és új jövevényeket fogad. Célunk, hogy a mentett állatok otthonra találjanak nálunk és a sebesült, beteg egyedeket rehabilitáció után, minél hamarabb vissza tudjuk engedni a saját környezetükbe.

Az állatok és a családok szolgálatában

Célunk, hogy a családok és a gyermekek közelebb kerüljenek a természethez, még jobban megszeressék az állat- és növényvilágot, hogy a jövőben egy fenntartható bolygót alakítsunk ki!